facebook

Lata nie jadłam żeberek! A pamiętam, że nawet je lubiałam… Tak więc znalazłam ładne i postanowiłam coś innego zrobić niż zwykłe duszone. W Ksiażce kucharskiej z 76 r. znalazłam przepis na żeberka wieprzowe duszone w kapuście. Takie fajne, zawijane jak gołąbki. Polecam – bardzo smaczne!

 

zeberka_w_kapuscie_gotow1

ok. 40 -50 dag żeberek (lub więcej)  1 główka kapusty (najlepiej oo luźnich liściach)  2 łyżki tłuszczu  1,5 łyżki mąki  2 łyżki koncentratu pomidorowego  /   1-2 cebule  sól, pieprz  koperek

Główkę kapusty opłukać, wyciąć głąb, liście ostrożnie oddzielić. Zagotować wodę, wrzucić liście, obgotować 5-10 min. Wyjąć liście, ściąć nożem gruby nerw liściowy, nie przecinając liścia (wywar zostawić!). Żeberka pokrajać  na paski z 1 kostką (kość i mięso wokoło).  Oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, wyjąć. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć posiekaną w piórka cebulę. Każdy kawałek żeberka posmarować koncentratem, nałożyć trochę cebuli, zawinąć ciasno w 2 liście kapusty, koniec liścia zgiąć pod spód i ułożyć na dnie płaskiego garnka lub głębokiej patelni, dając tylko jedną warstwę. Zalać ok. 2 szkl wywaru z kapusty. Dusić pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Gdy żeberka są miękkie podprawić maką rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Żeberka w kapuście ułożyć na głębokim półmisku, oblać sosem, posypać koperkiem. Podawać z ziemniakami.

zeberka_w_kapuscie_gotow2

zeberka_w_kapuscie_gotow3

Categories: Dania z wieprzowiną

2 Responses so far.

  1. Lucyna pisze:

    Pychota. Na stałe zagości w mojej kuchni. Przyznam, że nie powinnam jeść takich potraw, bo miewam przeciążenia wątroby, nie powinnam jeść tłuszczy, lecz tłuszczyk z żeberek się wygotował, więc wzięłam na wspomaganie wątroby swój Essentix i zabrałam się za dokładkę i nie miałam żadnych problemów. Zatem potrawa smaczna i zdrowa. Pozdrawiam.

Leave a Reply



− 1 = dwa