facebook

Kubuś (kubusz) to placek z ciasta ziemniaczaneg, ulubiona potrawa ziemniaczana mieszkańców Trójwsi – trzech miejscowości na Śląsku Cieszyńskim: Istebnej, Koniakowa i Jaworzynki.  Na Śląsku Cieszyńskim ziemniaki pojawiły się już na początku XIX wieku. Ziemniaki uzupełniały pożywienie zbożowe i często zastępowały chleb. Szybko stały się podstawowym środkiem wyżywienia.. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych.   Mi Kubuś bardzo posmakował, ma taką inną konystecję, podobną do kaszki czy kleiku, coś innego niż popularne babki ziemniaczane. Mąż natomiast sceptycznie do tekiego dania podchodzi, jakby miał z boku kawałek schabowego to by pewnie chętniej zjadł… :)

kubus_gotowe1

ok. 2 kg ziemniaków  ok. 3/4 l tłustego mleka  2 łyżeczki soli  masło do formy  kubek duży śmietany 18 %  w wersji słodkiej: 3 tarte jabłka

Ziemniaki obrać, potem zetrzeć  na tarce lub w robocie kuchennym.  Można odcisnąć z nich wodę (ale nie jest to konieczne), dodać soli do smaku. Następnie sparzyć masę wrzącym mlekiem, wymieszać i masa gotowa. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem brytfannę i piec ok 1 godzinę. Pod koniec pieczenia polać po wierzchu śmietaną i zapiec ok. pół godziny. Po wyjęciu polać masełkiem.

W wersji słodkiej po godzinie pieczenia kładziemy na wierzch starte jabłka, smarujemy śmietaną i zapiekamy pół godziny. Kubusia na słodko podajemy polanego miodem czy jakimś słodem czy syropem z agawy.

kubus_gotowe2

Categories: Jarskie, Śląsk, Zapiekanki

Leave a Reply



sześć + 8 =