facebook

Pyszne meksykańskie danie w wykonaniu mojego męża :) Enchilada, czyli placki z tortilli wysmarowane sosem, wypełnione farszem i zwinięte w rulon, a następnie zapieczone.  Mówię Wam – pychota!!!

 

enchilades_gotowe_3

1 łyżka oleju  1 cebula  / 1- 2 papryczki chili  /  35 dag mięsa mielonego  1 szkl sera żółtego (najlepiej cheddara)  4 tortille  

sos pomidorowy: 2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  1 cebula  2 ząbki czosnku  1 papryczka chili  1 op. krojonych pomidorów lub 300 ml przecieru pomidorowego  łyżeczka cukru  1 łyżeczka oregano  1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego  1/2 szkl śmietany  sól, pieprz

Podgrzać olej na patelni. Włożyć posiekaną cebulę i chili, smażyć na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, przez 5 min. Dodać mięso mielone, zwiększyć ogień do średniego i smażyć, często mieszając, przez 8-10 min, aż mięso równomiernie się przyrumieni. Zdjąć patelnię z ognia i wmieszać połowę sera.

Sos: rozpuścić masło z oliwą w garnku. Dodać posiekane: cebulę, czosnek i chili, smażyć na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, przez 5-8 min, aż cebula się zezłoci. Dodać pomidory lub przecier, cukier, oregano, pieprz kajeński, doprawić solą i pieprzem. Zwiększyć ogień i zagotować. Po czym dodać śmietanę i gotować na małym ogniu 15-20 min, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Patelnię rozgrzać i posmarować olejem. Każdą tortillę zanurzać w sosie pomidorowym, lub posmarować łyżką sosem z obu stron i smażyć na patelni przez 30 sek z każdej strony. Przełożyć na duży talerz, włożyć po ok. 2 łyżki mięsa i zawinąć tortille. Układać w żaroodpornym naczyniu i polać pozostałym sosem. Oprószyć pozostałym serem i piec 15-20 min. Udekorować kolendrą.

enchilades_gotowe_1

enchilades_gotowe_2

enchilades_gotowe_4

Źródło: Przepisy na cały rok

2 Responses so far.

  1. Julitta pisze:

    Wyszło przepyszne,danie zniknęło w mgnieniu oka.Jutro testuję karkówkę w coca- coli :)

Leave a Reply



− dwa = 3