facebook

Przepis na tą karkówkę chodził już za mną od dłuższego czasu. Wiedziałam, że jest popularna i lubiana. Karkówka duszona z pieczarkami, papryką i cebulą w zalewie to dobry pomysł na smaczny obiad. W ten sam sposób można zrobić schab po cygańsku.

 

karkowka_po_cygansku_gotowe1

 

1 kg karkówki  40 dag. pieczarek  2 czerwone papryki  3 duże cebule   /  5 łyżek mąki
Zalewa:  1 szklanka wody  3 łyżki octu winnego  1/2 szklanki ketchupu pikantnego  1 koncentrat pomidorowy (200ml)  2 łyżki cukru  ząbek czosnku  1/3 łyżeczki ostrej papryki  1/3 łyżeczki słodkiej papryki  sól, pieprz

Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron. Karkówkę układamy na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy na ósemki i układamy na karkówce, następnie dodajemy pokrojone na pół pieczarki. Na koniec układamy cienkie plasterki czerwonej papryki. Przygotowujemy zalewę, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zalewamy nią mięso i warzywa. Naczynie zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (190C) na około 1,5-2 godziny.

Leave a Reply



4 + sześć =