facebook

Bardzo dobre wegetariańkie gołąbki. Narobiłam ich ohohoho, 2 dni żeśmy jedli i jeszcze zamroziłam. A podałam je z sosem koperkowym, ale można i z pieczarkowym czy pomidorowym. Bardzo polecam dla urozmaicenia menu. Naleśniki z kaszy jęczmiennej, soczeiwcy i pieczarek – są bardzo zdrowe!

golabki_z_kasza_jeczmienna_gotowe1

kapusta biała  (przygotowana jak na gołąbki)  /  1 szkl zielonej soczewicy  /  1 szkl kaszy jęczmiennej  /  30 dag pieczarek  /  2 cebule  /  sól, pieprz  /  ew. średni por  /  natka pietruszki  /  tymianek

Soczewicę ugotować. Cebulę pokroić drobno  i usmażyć z posiekanym porem i pieczarkami. Wymieszać wszystko z patelni i soczewicę z ugotowaną kaszą. Dodać posiekaną natkę i przyprawy. Zawijać w liście kapusty. Dno dużego płaskiego garnka wyłożyć warstwą z pozostałych liści kapusty, na nie układać gołąbki, podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z sosem koperkowym, pieczarkowym lub pomidorowym.

golabki_z_kasza_jeczmienna_gotowe2

Źródło: Odnowa na talerzu

Categories: Jarskie

One Response so far.

  1. Agnieszka pisze:

    Robiłam gołabki z kaszą jęczmienną, ale bardziej tradycyjne, bo z mięsem. Twoje wyglądają rewelacyjnie. Pewnie tak też smakują.

Leave a Reply



pięć + = 11