facebook

Bardzo smaczne danie kuchni indyjskiej. Warto odmienić nim codzienny obiad :)

 

1 1/2 szklanki ryżu  /  1 cebula  550 ml wody  2 łyżki oliwy  2 ząbki czosnku  1 papryczka chilli  mały kawałek imbiru (ok. 3cm)  2 piersi z kurczaka  1 łyżka masła  3 pomidory  natka pietruszki  przyprawy:  po 1/2 łyżeczki kurkumy i soli,   4 łyżeczki curry   2 łyżki mielonego kardamonu,   2 listki laurowe  4 goździki

1. Ryż gotować 2 min, wyłączyć gaz, a garnek przykryć.
2. Cebulę pokroić w cienkie plastry.
3. Chilli drobno posiekać.
4. Imbir zetrzeć.
5. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i dusić 5 min.
6. Czosnek rozetrzeć. Dodać chilli i imbir. Dusić razem 2 min.
7. Pierś z kurczaka pokroić w małe kostki.
8. Kurczaka podsmażyć z cebulą. Dodać masło, sól, curry. Wymieszać razem.
9. Dodać przyprawy i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Dusić 10 min.
10. Podawać z ryżem, posypać natką pietruszki.

 

One Response so far.

  1. Gusia pisze:

    Bardzo dobre danie, bardzo korzenne i aromatyczne :) Dałam pół papryczki i trochę mniej kardamonu, bo ta ilość w przepisie wydała mi się za duża i moim zdaniem nie ujęło to nic ze smaku. Przepyszne, dziękuję za przepis :)

Leave a Reply



3 + dwa =