facebook

Ciasto to miałam w planach od paru miesięcy. W końcu stwierdziłam, że imieniny taty to dobry pretekst żeby je zrobić i zawieźć.  Ciasto jest mocno czekoladowe, przełożone kremem budyniowym czekoladowym a na wierzchu najlepsze – rodzynki w czekoladzie.

 

rodzynkowiec_gotowe1

ciasto: 5 jajek  /  220 g cukru  /  2 łyżki kakao  /  160 g mąki  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa: 500 ml mleka  /  120 g masła  /  2 budynie czekoladowe  /  150-200 g cukru

polewa: 250 g rodzynek  /  100 g masła  /  2 tabliczki czekolady (mlecznej i/lub gorzkiej – u mnie 2 gorzkie) 

1. Rodzynki sparzyć, osączyć, zalać wodą (i/lub alkoholem) i odstawić na parę godzin.

2. Białka ubić z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Przełożyć do formy (u mnie 21 x 25,5) i piec w temp. 180 st. C do suchego patyczka (ok. 30 min). Ostudzić.

2. Budyń ugotować na mleku z cukrem, przestudzony utrzeć z masłem na gładką masę.

3. Ciasto przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć masą budyniową.

4. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, dodać rodzynki i wymieszać. Ciepłe wyłożyć na ciasto. Odstawić do chłodu.

rodzynkowiec_gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



+ dwa = 8