facebook

Makrobiotyką zaczęłam się interesować stosunkowo niedawno.  Zakupiłam parę książek i gotuję :) Nalesniki makrobiotyczne różnią się od tradycyjnych, ponieważ nie stosuje się do nich produktów nabiałowych. Dlatego też inaczej smakują. Przygotowane są z mąki razowej i wody – ciasto należy doprowadzić do odpowiedniej konsystencji poprzez zmieszanie tych składników i odczekanie kilku godzin.  Ciasto naleśnikowe po zarobieniu  mąką nie nadaje się do natychmiastowego użycia. Naleśniki makrobiotyczne nie wymagają dodatku jajek, niemniej jednak mniej wprawne osoby, aby osiągnąć prawidłową konsystencję ciasta, mogą użyć do niego 1 jajko, podobnie jak do wody (0,5 l) dodać szklankę mleka, aby miały delikatniejszy smak. Naleśniki przygotowane w ten sposób są dużo zdrowsze od tradycyjnych, ponieważ są z pełnoziarnistej mąki, która nie została pozbawiona cennych minerałów i witamin jak zwykła mąka.

nalesniki_makrobiotyczne_gotowe1

2 szkl mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej)  /  4 łyżki mąki gryczanej lub kukurydzianej  /  3/4 l wody  /  łyżka oleju  /  sól

Mąkę przesiewamy na sicie i zalewamy letnią wodą, mieszając długo rózgą łyżką, aby mąkę dokładnie nasycić wodą. Nastepnie ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy sól (dość sporo) i olej. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Patelnię lekko zwilżamy olejem, rozgrzewamy dobrze, nalewamy ciasto i smażymy naleśniki.

nalesniki_makrobiotyczne_gotowe2

nalesniki_makrobiotyczne_gotowe3

Źródło: Makrobiotyka w polskiej kuchni

Leave a Reply



9 + osiem =