facebook

… czyli ciasto pinacolada. Połączenie kokosu i kawałków ananasów daje bardzo smaczny rezultat! Ciasto może rewelacyjnie się nie prezentuje, ale jest proste, a dla wielbicieli kokosu na pewno będzie rarytasikiem.

ciasto_kokosowe_ananasowe_gotowe1

125 g miękkiedo masła  /  2 jajka  /  1 szkl brązowego cukru   /  1,5 szkl mąki  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  /  60 g wiórków kokosowych  /  1/4 szkl miodu lyb złotego syropu  /   25 dag siekanego ananasa (świeżego bądź z puszki)

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Ananasa pokroić na małe kawałki.

Masło utrzeć z cukrem, następnie nie przerywając, pojedynczo dodawać jajka. Potem w kolejności: mąkę, syrop lub miód, kokos, a na końcu ananasa wmieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej małej formy keksowej. Piec w temp. 160 st. C z termoobiegiem, lub bez w 180 st. C do suchego patyczka (ok. 50 min).

ciasto_kokosowe_ananasowe_gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



dziewięć − = 5