facebook

 

Dostarczają witamin z grupy B, wit. A, C, E i PP oraz mikroelementów: magnezu, jodu, fosforu, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Cennym ich składnikiem jest chlorofil. Oczyszcza on organizm, dodaje energii, poprawia trawienie i odporność. By zachować wartość sałaty, należy ją myć krótko, w zimnej wodzie. Rwać na kawałki palcami – nie kroić! Polewać sosem tuż przed podaniem.

 

Sałata lodowa

Jej kruche liście świetnie komponują się z ogórkami (kiszonymi i świeżymi), papryką, pomidorami, kukurydzą, zielonym groszkiem, grejpfrutem i pomarańczą. A także sosami jogurtowymi z dodatkiem koperku, ziół prowansalskich, czosnku.

Pasuje do fety, serów pleśniowych, pieczonego lub grillowanego kurczaka. W folii i w lodówce można ją przechowywać przez kilka dni.

 

Sałata masłowa

Jej liście są lekko słodkawe. Smakują na kanapkach z żółtym serem czy wędliną.

I z dodatkiem lekkich sosów na bazie oliwy lub śmietany.

Znakomita jest z jajkami na twardo, rzodkiewkami, pomidorami, avocado, koperkiem, szczypiorkiem. Szybko więdnie; w lodówce, owinięta w wilgotny papier, wytrzymuje 1-2 dni.

 

Sałata dębolistna 

Nazywana też czerwoną karbowaną. Ma delikatny, orzechowy smak.

Świetnie komponuje się z innymi sałatami, sosem winegret, pieczarkami, łagodnymi serami i sosami na bazie śmietany.

Przechowywać nie dłużej niż 2 doby.

 

Sałata rzymska 

Jej zewnętrzne liście są gorzkawe, wewnętrzne słodkie i delikatniejsze od sałaty masłowej.

Doskonale łączy się smakowo z pomidorami, serem pleśniowym, orzechami oraz oliwą, sosami majonezowymi (z dodatkiem czosnku, bazylii, oregano). Można ją też dusić na oliwie z czosnkiem. Przechowywana w lodówce wytrzymuje tydzień.

 

Endywia

Ma pikantny, lekko gorzkawy smak. Zawiera więcej mikroelementów niż inne sałaty.

Smakuje z ostrymi serami z dodatkiem orzechów, z sosem koprkowo-ziołowym i czosnkowo-ziołowym. Można ją gotować i dusić. Trzymać do tygodnia w lodówce w wilgotnej ściereczce.

 

Rukola   

Ma ostry smak. Znakomicie daje się łączyć z innymi sałatami, szpinakiem,

pomidorami, czosnkiem, mozzarellą, jajkami, twarogiem, kawałkami grillowanego kurczaka, prażonymi orzechami. Przyprawia się ją miodem lub sosem winegret. Przechowuje się w lodówce w wilgotnej ściereczce, przez kilka dni.

 

Cykoria

Liście cykorii mają gorzkawy smak. Doskonale smakują z serami pleśniowymi,

majonezem z dodatkiem ziół, z orzechami, a także cząsteczkami mandarynek i słodkimi gruszkami. Można ją podsmażać na oliwie. Trzymana w lodówce zachowuje świeżość przez tydzień.

 

Roszponka

Roszponka ma bardzo aromatyczne listki o orzechowym smaku. Używa się jej

do surówek i do duszenia. Można z niej ugotować zupę (tak jak ze szczawiu). Smakuje z winegretem lub delikatnymi sosami na bazie oliwy. W foliowym woreczku i w lodówce wytrzymuje 2-3 dni.

 

 
Categories: Ciekawostki kulinarne

Leave a Reply



osiem + 5 =