facebook

Nie wiedziałam jak nazwać ten przepis więc niech zostanie jako ulepszona wersja czekolady. Bo żeby czekolada była „zdrowa” musi być gorzka o jak największej zawartości kakao (ja zawsze kupuję min. 70% i przeważnie jest to Wawel, mlecznych i nadziewanych nie jadam). A żeby była jeszcze zdrowsza roztapiamy ją i dodajemy takie dodatki jak orzechy, rodzynki czy wiórki kokosowe.

kostki_czekoladowe_gotowe1

tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 70%)  /  10 dag migdałów lub orzechów włoskich  /  1/2 szkl wiórków kokosowych  10 dag rodzynek  /  szczypta soli  /  ew. 4-5 gorzkich pestek moreli

Migdały, wiórki i pestki mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy rodzynki i mielimy, aż powstanie lekko kleisa masa. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej dodajemy szczyptę soli i mieszamy, aż się rozpuści. Wsypujemy masę z migdałów i rodzynek. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy w foremce cienki placek lub formujemy kuleczki i obtaczamy w kokosie. Wstawić na pół godz do lodówki.

kostki_czekoladowe_gotowe2

Źródło: Swojsko

Leave a Reply



8 − jeden =