facebook

Wielkanocne przepisy czytelników (zgłoszenia do konkursu). Za przepisy nie odpowiadam :)

babka wielkanocna

Babka wielkanocna
3 jajka
¾ szkl. oleju
1 łyżka skórki startej z cytryny
1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki mąki
Lukier cytrynowy
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki soku z cytryny

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę na babkę natłuścić i obsypać mąką.
W misce wymieszać razem jajka, olej, skórkę, sok z cytryny, cukier i jogurt. Przez sitko dosypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać szczyptę soli. Wymieszać dokładnie, aby pozbyć się grudek. Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut.
W tym czasie przygotować lukier. W miseczce wymieszać na gładko cukier puder z sokiem z cytryny. Upieczoną babkę wyjąć z formy i jeszcze gorącą polać z wierzchu lukrem.

Autor: Małgorzata L.-J.

 

 

jajka z tuńczykiem

Jajka faszerowane pastą jajeczno-tuńczykową

8 jajek

2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

60g żółtego sera

1 pęczek szczypiorku

3 łyżki majonezu

sól

świeżo zmielony kolorowy pieprz

Dodatkowo: jajka na faszerowanie około 10 sztuk

Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozgnieść widelcem. 3. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 4. Szczypiorek drobno pokroić. 5. Jajka, tuńczyk, żółty ser, szczypiorek i majonez wymieszać ze sobą doprawić solą i pieprzem. 6. Jajka na faszerowanie ugotować, obrać i przekroić na wysokości ¼ jajka, tak aby powstały czapeczki. Żółtka z jajek usunąć i dodać do pasty zostawić troszkę do obtoczenia. 7. Jajka nafaszerować pastą, obtoczyć w rozgniecionym żółtku i przykryć czapeczką. Podawać na kiełkach z rzodkiewki.

Ewelina P.

sernik z batatem

Sernik z batatem

250 g chudego twarogu klinek
260 g kremowego serka 0%
300 g puree z batata
3 jaja
2 łyżki ekstraktu waniliowego
3 łyżki stewii
1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
szczypta soli

Batat gotuję do miękkości, studzę i przeciskam przez praskę.
Twaróg mielę 2 razy, łączę z kremowym serkiem i przeciskam przez sitko.
Dodaję puree batatowe i miksuję do połączenia.
Żółtka ucieram ze stewią. Dodaję ekstrakt i miksuję do połączenia.
Utarte jaja dodaję do serów i miksuję do połączenia. Dodaję budyń i miksuję.
Białka ubijam na sztywno. Mieszam delikatnie z masą serową – do połączenia.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Na dole układam naczynie żaroodporne z wrzątkiem.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam sernik i wkładam do piekarnika. Od razu zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Piekę 15 minut. Zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 15 minut. Zmniejszam do 125 stopni Celsjusza i piekę ostatni kwadrans.
Studzę w piekarniku, przy uchylonych drzwikach. Wkładam na noc do lodówki.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Autor: Justyna W.

pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy
60 dag fileta z kurczaka
15dag wątróbek drobiowych
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 jajka
1 kajzerka
mlekodo namoczenia
olej
przyprawa gyros, majeranek, sól i pieprz.

 

Mięso kroimy w kostke, obficie obsypujemy przyprawa gyros i smażymy na oleju, dodajemy pokrojona drobno cebule.i czosnek chwile smazymy i dodajemy pokrojona drobno watróbkę,majeranek i jeszcze chwile podsmazamy.Odstawiamy do wystygniecia.
Bułke kroimy i namaczamy w mleku.
Mięso blendujemy z żółtkami i odciśniętą bułką.
Białka ubijamy na sztywną piane,dodajemy do mięsa i delikatnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem(uważając żeby nie przesadzić bo przyprawa gyros nadaje smak).
Przełożyć do keksówki (dł.20cm) i piec ok 45min. w180 st. termoobieg.
Pasztet można wyjąć z formy jak wystygnie-najlepiej na drugi dzień.
Smacznego!

Autor: Magda G.

mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
Kruchy spód:
150g mąki
100g masła
50g cukru
1żółtko
1łyżka kwaśnej śmietany
Posiekać masło z mąką i cukrem. Palcami rozetrzeć grudki,dodać żółtko i śmietanę.Zagnieść ciasto,uformować kule i owiniete folią schłodzić w lodówce (ja wkładqm na chwile do zamrażalnika.
Na.wysypanej mąką stolnicy rozwałkować.ciasto na grubość 5mm.Wyłożyć nom.forme,nakłuć ciasto wodelcem.i piec.ok 15min w temp 200 st.
Masa czekoladowa:
200g czekolady
100g śmietanki 30%
1/2 łyźki masła
Bakalie do przybrania

 

Czekolade połamać na kawałki,wrzucić do rondelka wstawionego do do drugiego wiekszego z gotującą się wodą i na parze rozpuścić czekolade.
Dodać masło,śmietanke i sgqle.mieszając.gotować kilka minut na małym.l ogniu.
Masę wylać na spód,wyrównać powierznie nożem i przybrać według uznania

Autor: Magda G.

tort wielkanocny

Tort Wielkanocny

Składniki na biszkopt na tortownicę 25 cm:
• 7 jajek
• 2 żółtka
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

• Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
• Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, żółtka wraz z dodatkowymi, a na końcu mąki przesiane z proszkiem. Ważne, aby robić to stopniowo.
• Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 32 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 15 minutach przewrócić do góry dnem i odłożyć do dalszego studzenia. Ja robiłam biszkopt dzień wcześniej.
• Biszkopt starczył ma na 3 części. .

Na drugi dzień:

Nasączenie:
3/4 szklanki czarnej herbaty zmieszanej z alkoholem (u mnie nalewka truskawkowa.

Przełożenie:
dżem truskawkowy
1 banan
2 kiwi
250 g truskawek

Krem śmietanowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej,
500 g mascarpone, zimnego,
7 łyżek cukru pudru.

 

Przygotowanie:
• Pierwszy dolny blat położyć na paterze, skropić 1/3 nasączenia, wyłożyć połowę dżemu, połowę owoców.
• Położyć drugi biszkopt, nasączyć, posmarować resztą dżemu i wyłożyć resztę przygotowanych owoców.
• Na wierzch położyć ostatni biszkopt, nasączyć, resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować. Dekoracja dowolna, u mnie boki z uprażonego kokosu, a na wierzchu posypka cukrowa i owoce.

Autor: Daria I.

pieczeń rzymska

Pieczen rzymska z jajem
1 kg mielonego mięsa mieszanego
1 czerstwa kajzerka
1 cebula
1 surowe jajko
4 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatułowa – do smaku
musztarda – u mnie akurat sarepska
masło do smarowania formy
bułka tarta do obsypania formy

Mięso wymieszać z namoczoną i odsączoną z wody kajzerka. dodac poszatkowana drobno cebulkę, wbić jajko, dodac przyprawy. Dokładnie wszystko wyrobić. Ja podczas wyrabiania dodaję jeszcze 2 łyżki lodowatej wody by było mięsko bardziej chrupiącej. Formę keksowa natluscic i obsypać bułką tartą. Do formy wyłożyć część mięsa na miesie ułożyć ugotowane na twardo jajka. Jedno za drugim. Całość przykryć resztą mięsa i dokładnie uklepać. Wierzch mięsa posmarować musztarda – nie załować. Tego roku musztardę posypałam jeszcze gałką muszkatołowa. Piec w 180 stopniach ok 80 minut. Po upieczeniu zostawić chwilke by się „ścieło” Pokroić i zjeść:D

Autor: Eve S.

galareta drobiowa1

Galareta drobiowa w falowanej formie:
2 ćwiartki kury
2 udka kury
1 podwojna piers kury
ziele angielskie
liscie laurowe
2 zabki czosnku
pieprz
3 marchewki
2 pietruszki
seler
por
groszek konserwowy
kukurydza konserwowa
zelatyna na 2,5l plynu.
cebula.
3 jajka

Mięso zalac 3 l wody, dorzucić liscie laurowe czosnek pieprz i ziele ang. Gotowac na malym ogniu, zebrac szumy po ok 40 minutach dodac warzywa i powoli gotowac ok 2-3 godzin. (cebule wcesniej opalić). Po tym czasie wyjac warzywa i miesko. Powstaly rosół przecedzam przez sitko. Gdy warzywa i mieso sa już zimne to warzywa kroje w kostke a mieso dziele na mniejsze kawałki. Z rosołku odlewam kubek w którym rozpuszczam zelatyne. Pozostaly rosół podgrzewam, gdy jest goracy dodaje wymieszany w kubku plyn z zelatyna… Mieszam az żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzę. Na dno formy wlewam trochę rosołku i wstawiam do lodówki, następnie gdy lekko stężeje układam jajka i troszkę groszku kukurydzy i mieska, znowu delikatnie zalewam rosolem. Gdy stężeje to wyciągam z lodówki i układam warstwę groszku, kukuryszy, marchewki, mieska , pietruszki, jajka itd… az to wykoszystania wszystkich skladniukow. Calosc zalewam rosolem i wstawiam do lodówki do stężenia. Gdy stężeje zamaczam forme w cieplej wodzie i przewracam na deske Galareta w falowanej formie gotowa.

Autor: Eve S.

sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa (bez przypraw)

Pyszna sałatka na słodko, szybka i prosta w wykonaniu:) Ładnie się prezentuje na stole. Idealna na domowe uroczystości i święta Wielkanocne .

Składniki

6 jajek

1 puszka ananasów pokrojonych w kostkę

2 słoiki selera ( w składzie selera nie może być octu)

1 puszka kukurydzy

majonez

Dekoracja:

1 jajko

1/2 pora

Sposób przygotowania 1.Jajka gotujemy na twardo, kroimy w plastry. 2.Ananasy, seler, kukurydzę odsączamy. 3.Układamy warstwami: 1 słoik selera smarujemy majonezem (1 łyżka) 1/2 puszki ananasa 1/2 puszki kukurydzy smarujemy majonezem (1 łyżka) 3 jajka w plasterki 1 słoik selera smarujemy majonezem (1 łyżka) 1/2 puszki ananasa 1/2 puszki kukurydzy smarujemy majonezem (1 łyżka) 3 jajka w plasterki por posiekany + 10 plasterków pory +1 jajko-dekoracja 4.Odstawiamy do lodówki. Smacznego:)

Autor: Ewelina P.

babka z advocatem

Wielkanocna babka z advocatem

W domu na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnej własnoręcznie upieczonej Wielkanocnej babki, która jest symbolem umiejętności i doskonałości. Moją propozycją na tegoroczne Święta Wielkanocne jest babka z advocatem.

Składniki:

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki pszennej

1 ½ szklanki cukru pudru

5 całych jaj

1 szklanka advocatu

1 szklanka oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 zapach rumowy

szczypta soli

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka gorącej wody

Wykonanie: 1. Jajka ubić ze szczyptą soli i zapachem „na sztywno”. Dodać cukier puder, dalej ubijając dodać advocat i olej. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. 2. Formę na babkę wysmarować oliwą i posypać bułką tartą. 3. Masę wylać do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut. 4. Po upieczeniu babkę pozostawić w zamkniętym piekarniku na około 10 minut. 5. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą, gotowym lukrem polać babkę i udekorować wedle uznania.

Autor: Marcin P.

Dziękuję wszystkim za zgłoszenia! :)

Categories: Konkursy

Leave a Reply



+ 3 = dziesięć