facebook

Pyszny sernik z likierem jajecznym i kawałkami czekolady, a wszystko to jeszcze w polewie czekoladowej. Taki jak lubię – twardy, zbity.

sernik_z_adwokatem_gotowe1

Składniki na spód:

190 g ciastek z czekoladą  /  60 g masła, roztopionego

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 21 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie  /  3 jajka  3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków  /  1 szklanka likieru jajecznego (ajerkoniaku, advocaatu)  / 3 łyżki mąki pszennej  /  150 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej (lub mlecznej) lub chocolate chips

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz czekolady). Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 – 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady lub czekoladową polewą.

sernik_z_adwokatem_gotowe3

sernik_z_adwokatem_gotowe4

Źródło: Moje wypieki

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. wedelka pisze:

    Robiłam go w zeszłym roku. Bardzo nam smakował :)

Leave a Reply



− dwa = 7