facebook

Coś na dekoracyjną, lekką przystawkę: galaretka drobiowa z kawałkami jajek. Mięso gotujemy w rosół, do którego dodajemy potem żelatynę. Aby łatwiej wyjąć gotowe galaretki z foremek, wystarczy zanurzyć je na chwilę we wrzącej wodzie (najlepiej na łyżce cedzakowej). Pamiętajcie o intensywnym doprawieniu rosołu, by galareta miała smak.

 

kurczak w galarecie gotowe1

2 skrzydełka  /  2 udka z kurczaka  2 jajka  2 marchewki  /  1 pietruszka  /  1/2 selera  ziele angielsie  /  liść laurowe  / sól, pieprz  3 łyżeczki żelatyny  ew. zielony groszek

Ugotować części z kurczaka z warzywami  i przyprawami (jak rosół). Ugotować jaja. Kurczaka oddzielić od kości, pokroić na cząstki. Marchewkę pokroić w kostkę, jajka w ćwiartki lub plasterki. Rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny w 0,5 l wrzącego wywaru. Na dnie foremek układać plasterki jajka oraz na przemian marchewkę, groszek i kurczaka, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.

kurczak w galarecie gotowe2

Categories: Przekąski

One Response so far.

  1. Wygląda po prostu idealne! ;)

Leave a Reply



− sześć = 2