facebook

Proste, tanie, nieskomplikowane danie obiadowe. Dopiero jak je zrobiłam to uświadomiłam sobie, że to jest arancini – typowe danie kuchni sycylijskiej, czyli  smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Farsz może być dowolny, mój akurat jest z kosteczkami żółtego sera.

kulki_ryzowe_gotowe1

20 dag ryżu (najlpiej arborio)  /  pół pęczka natki pietruszki  lub koperku  10 dag sera żółtego  /  2 jajka  /  bułka tarta  /  łyżka mąki  sól, pieprz  olej do smażenia

Zagotuj 500 ml wody, posól i wsyp ryż. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż woda się wygotuje, w razie potrzeby można dolać troszkę wody. Ryż powinien być kleisty i rozgotowany. Pozostaw, aby wystygł. Dodaj posiekaną natkę i dopraw. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę bułki tartej. Wymieszaj masę. Ser żółty pokrój w małą kostkę. Z ryżu formuj kulki, w każdą wkładaj kostkę/ -ki żółtego sera. Kulki obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.

kulki_ryzowe_gotowe2

Źródło: Zdrowe i domowe

Leave a Reply



+ 1 = siedem