facebook

Bananowiec na zimno to ciasto bez pieczenia, na biszkoptach, idealne na ciepłe dni i jako wyjście dla osób nie mających piekarnika czy dla tych, którym pieczenie nie bardzo wychodzi. Przepis na bananowiec jest bardzo prosty. Warto spróbować!

 

bananowiec_gotowe1

2 galaretki żółte  /  1 galaretka pomarańczowa  /  6-7 dojrzałych bananów  15 dag miękkiego masła  żółtko  /  paczka biszkoptów  ew. cukier wg uznania (ja nie użyłam, nie widziałam takiej potrzeby)

Galaterki żółte i pomarańczową rozpuścić oddzielnie w połowie zalecanej ilości wody, wystudzić. 2 banany odłożyć do dekoracji a pozostałe rozgnieść (zmiksować, zetrzeć na tarce). Masło utrzeć z żółtkiem, wymieszać z rozgniecionymi bananami, ew. posłodzić cukrem i zmiksować. Masę wymieszać z wystudzonymi żółtymi galaretkami. Formę na ciasto wyłożyć papierem lub natłuścić, wyłożyć biszkoptami, przełożyć na nie masę bananową i wstawić do lodówki. Gdy masa zupełnie stężeje, ułożyć na wierzchu 2 pozostałe banany pokrojone w skośne plasterki. Zalać wystudzoną pomarańczową galaretką.

bananowiec_gotowe2

bananowiec 4

Źródło: Ciasta bez pieczenia

Leave a Reply



pięć + 5 =