facebook

Polecam zupkę szczególnie latem, kiedy nie chce się gotować, bo  robi się ją szybciutko i jest ze świeżych warzyw.

 

duży pęczek botwiny  marchewka  1,5-2 litry bulionu  sok z połowy cytryny  2 ząbki czosnku  100 ml śmietany  łyżeczka cukru  sól, pieprz  koperek

Botwinkę dokładnie wypłukać. Buraczki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Liście i łodygi drobno posiekać. Buraczki  z marchewką wrzucić do bulionu i gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać łodygi i liście. Czosnek posiekać i  dorzucić do zupy wraz z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.  Na końcu dodać koperek i śmietanę (wymieszaną z gorącą zupą, żeby się nie zważyła). Podawać z ziemniakami lub/i jajkiem na twardo.

 

Categories: Zupy

Leave a Reply



− trzy = 2