facebook

To moja pierwsza zapiekanka z rybą. A dokładniej – zapiekanka ziemniaczana z cukinią, marchewką i rybą. Całe danie w jednym naczyniu, zapieczone pod serem. Oczywiście ilość składników można zwiększać czy zmniejszać lub dodać inne warzywa. Przepis z książki Zdrowe i domowe.

zapiekanka_warzywna_gotowe1

ok. 1 kg ziemniaków  1-2 marchewki  /  mała cukinia  ew. 2 cebule dymki  30-50 dag filetów rybnych  (mrożonych bądź świeżych)  3/4 szkl śmietany  ok. 20 dag sera żółtego

Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, polać 3-4 łyżkami oliwy, posolić i popieprzyć, wymieszać. Wstawić do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i piec ok. 20 min. Po tym czasie dodać doprawione solą i pieprzem kawałki ryby i pokrojoną w półplasterki cukinię ze skórką. Piec ok. 15 min.  Ser zetrzeć, wymieszać połowę ze śmietaną, doprawić i wylać na zapiekankę, posypać resztą sera.  Zapiekać jeszcze 5-10 min.

Leave a Reply



− 2 = siedem