facebook

Miałam (i nadal mam) w zamrażalniku trochę zamrożonych malin. Stwierdziałam, że pora ruszyć zimowe zapasy owocowe i zrobić miejsce na nowy sezon. Padło na kruche ciasto z malinami pod pianką z rosą. Pyszne!

kruche_ciasto_z_malinami_gotowe1

3 żółtka  /  1/2 – 2/3 szklanki cukru  1 torebka cukru waniliowego  /  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej  /  3 łyżki mąki ziemniaczanej   /  3/4 kostki masła  5 łyżek mleka  2 łyżeczki proszku do pieczenia  maliny lub inne owoce (mogą być mrożone) Na piankę:  3 białka   szczypta soli  /  1/4-1/2 szklanki cukru

Żółtka wymieszac z 2/3 szkl. cukru i cukru waniliowym. Utrzyj na puszystą masę. Do ucieranej masy przesiej obydwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Dodaj stopione i wystudzone masło i mleko. Wymieszaj. Blachę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Na spodzie blachy „rozsmaruj” (u mnie było podobne do kruszonki, więc wysypałam i ubiłam)  przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20 minut. Schłodzone białka ubij wsypując cukier. Gdy piana będzie gęsta i sztywna, wymieszaj ją z owocami (mrożonych malin nie rozmrażałam). Ciasto wyjmij z piekarnika. Wyłóż pianę z owocami i wstaw do piekarnika na  jeszcze 15-20 minut.

kruche_ciasto_z_malinami_gotowe2_i_miniatura

kruche_ciasto_z_malinami_gotowe3_lub_2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



+ 1 = cztery