facebook

Zobaczcie tylko jaki zdrowy miks powstał!  Soja + kasza jaglana + płatki owsiane + cebula, czosnek i mamy wegetariańskie, bezmięsne kotleciki na obiad. Do tego bez jajek. Przygotowanie kotletów nie jest czasochłonne, można wykorzystać do nich resztki pozostałych kasz. Przyznam się tu, że nie mam od miesiąca męża w domu (wszystko jest ok!), stąd same bezmięsne przepisy :)

 

kotleciki_sojowo_jaglane_gotowe1

5 łyżek soji  /  0,5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej  /  0,5 szkl namoczonych w wodzie płatków owsianych  3 średnie cebule  3 ząbki czosnku  /  sól  zielenina

Soję moczymy dzień wcześniej zostawiając na noc, następnie odlewamy wodę, wlewamy świeżą, gotujemy do miękkości (ok. 3 godz). Ugotowaną soję mielimy (miksujemy), łączymy z ugotowaną kaszą i płatkami. Dodajemy podsmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek, zieleninę i sól (dobrze doprawić). Zwilżonymi w zimnej wodzie rękami formować kotleciki i smażymy z obu stron za złoty kolor

kotleciki_sojowo_jaglane_gotowe2

Źródło: Makrobiotyka w polskiej kuchni

Categories: Jarskie

Leave a Reply



cztery + = 8