facebook

Ciasto Straciatella w tej wersji to ciasto na zimno, bez pieczenia, bo na herbatnikach. Masa to ubita śmietana kremówka z kawałkami czekolady. Ciasto szybkie do zrobienia. Ja robiłam z połowy porcji (jako że sama musiałam je zjeść) i wyszło mi zaledwie 6 kawałków wielkości herbatnika, rozszmarowując masę na taką grubość jak widać na zdjęciu. Także z całej porcji wyjdzie ok. 12 kawałków. Przepis z książki Ciasta bez pieczenia.

 

gotowe1

Składniki na małą foremkę

2 opakowania herbatników w czekoladzie  500 ml śmietany 30 %-36 %  /  cukier waniliowy  4 łyżeczki żelatyny  /  10 dag czekolady (u mnie gorzka)  ew. cukier

Żelatynę zalać niewielką ilością wody (najlepiej w metalowym kubeczku), odstawić na pół godziny, gdy napęcznieje, podgrzać i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Czekoladę schłodzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mocno schłodzoną śmietanę ubić w cukrem waniliowym na sztywno, dodać wystudzoną żelatynę i startą czekoladę (odłożyć 3-4 łyżki do posypania). Teraz próbujemy śmietanę czy jest wystarczająco słodka, jeśli nie – dodać cukier puder. Foremkę wyłożyć herbatnikami, a na nich równomiernie rozprowadzić krem, wierzch posypać resztą startej czekolady. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Categories: Bez pieczenia

Leave a Reply



1 + = sześć