facebook

Piróg biłgorajski wyglądem przypomina pasztet, na zewnątrz zapieczona powłoka a w przekroju można wyróżnić drobne cząstki jego składników, które tworzą zespoloną masę. Pieróg biłgorajski wypieka się w dwóch wersjach – bez skórki zwany „łysym” oraz w drożdżowej skórce.  Mój jest „łysy”. Farsz, czyli to co jest u mnie (bo bez ciasta drożdżowego) to ziemniaki, biały ser i kasza gryczana.  Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny zupełnie specyficzny smak. Bardzo mi posmakował. W dniu 28 września 2005 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze: „Pieróg (Piróg) Biłgorajski” (woj. lubelskie).

pirog_bilgo_gotowe1

składniki na 1 keksówkę

1,5 kg ziemniaków  25 dag kaszy gryczanej  1/2 szkl śmietany  /  15-20 dkg białego sera  1/2 kostki masła  2 jajka  sól, pieprz

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Surową kaszę gryczaną mieszamy z ziemniakami, a następnie dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, by powstała masa o jednolitej konsystencji, bez grudek.  W garnku roztapiamy masło na małym ogniu. Wbijamy jajka, dodajemy pokruszony biały ser i dokładnie mieszamy. Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 °C. Wkładamy blachę z pirogiem i pieczemy ok. 1,5 godziny, aż na wierzchu utworzy się skorupka.

pirog_bilgo_gotowe2

 

Źródło

 

Categories: Jarskie, Lubelszczyzna

Leave a Reply



+ osiem = 12