facebook

Pyszny obiad w 30 minut! Młode ziemniaki gotowane z masłem i koperkiem, a wszystko w sosie curry!

gotowe1

 

3 łyżki oleju kokosowego  1 kg młodych, małych ziemniaków tzw. „orzeszków”  2 łyżeczki kminu rzymskiego w ziarenkach  / 1-2 czerwone papryki pokrojone w dużą kostkę  /  2 łyżeczki curry w proszku  /  czubata łyżeczka soli  /  pęczek poszatkowanego koperku   /  duże opakowanie jogurtu /  świeżo mielony pieprz do smaku

Na oleju kokosowym obsmażamy chwilę ziemniaki. Dodajemy kmin rzymski, zmniejszamy gaz i przykrywamy pokrywką. Po około 7 minutach dodajemy pokrojoną paprykę, curry w proszku i sól. Ponownie przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym gazie aż ziemniaki i papryka będą miękkie, około 25 minut. Zdejmujemy z gazu dodajemy koperek, jogurt lub mleko kokosowe (z sokiem z cytryny) oraz świeżo mielony pieprz. Curry bardzo dobrze komponuje się ze świeżym, pokrojonym w kostkę pomidorem.

gotowe 2

Źródło: Swojsko

Categories: Jarskie, Kuchnia indyjska

2 Responses so far.

  1. Uwielbiam młode ziemniaczki, ale w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam! Pycha

Leave a Reply



7 × = czterdzieści dziewięć