Wiosna w pełni, w sklepach zaczynają się pojawiać rabarbar i truskawki (choć te nie polskie jeszcze i nie kupuję – czekam na nasze… Ale do ciasta dałam truskawki mrożone, z zeszłego roku mam zapas i truskawek, i malin, i wiśni i śliwek… 🙂 Ciasto to można zrobić z dowolnymi owocami. Przepis na to ciasto drożdżowe jest super! Chyba najlepsze ciasto drożdżowe – pięknie urosło podczas pieczenia, żółciutkie, pachnące, miękkie i jeszcze ta kruszonka na wierzchu…. 🙂
50 dag mąki / 30 g drożdży / 150 ml mleka 3,2 % / 80 g cukru / 100 g masła / 2 jajka / szczypta soli / 1 op. cukru waniliowego / 80 dag rabarbaru / 50 dag truskawek / 10 dag płatków migdałowych Kruszonka: 100 g masła / 100 g cukru / ok. 180 g mąki
Mąkę przesiać do dużej miski. Mleko lekko podgrzać. W środku mąki robimy zagłębienie, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy połowę cukru i pokruszone drożdże. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką (tylko w środkowej części miski), tak aby mąka na obrzeżach była sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Roztapiamy masło i dodajemy je do rozczynu, pozostałą część cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajka. Wszystko dobrze wyrobić, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk i miski. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, zagniatamy je ponownie, rozwałkowujemy na wielkość blaszki i przekładamy do natłuszczonej blaszki. Nakłuć widelcem, rozłożyć pokrojony rabarbar i truskawki.
Kruszonka: wszystkie składniki wymieszać, np. zmiksować. Posypać kruszonką ciasto, płatkami migdałowymi i odstawić na 20-30 min do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 190 st. C przez 20-30 min.
Źródło: Ksiażka Cukiernia Lidla