facebook

Baaardzo proste ciasto bez pieczenia, z kaszą manną w roli głównej. Tyle, że ja do jednej części dodałam maliny, które miałam zamrożone. Można też dodać truskawki. Ciasto Kaszak to takie wspomnienie dzieciństwa – prosto i smacznie.

kaszak

1 litr mleka  /  3/4 szklanki cukru  1 opakowanie cukru waniliowego  /  1,5 szklanki kaszy manny  /  1 kostka masła 2 łyżki kakao  /  garść malin lub truskawek  dodatkowo: 8 paczek herbatników

Dno małej formy (ok. 15 x 25) wyłożyć herbatnikami. W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Masę podzielić na 2 części – do jednej dodać kakao, do drugiej – maliny. Gdy masy zaczną gęstnieć – wylać najpierw jedną na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzić, ułożyć herbatniki i wylać warstwę drugą. Na wierzchu ułożyć herbatniki (u mnie już w polewie). Zostawić do przestygnięcia i przechowywać w lodówce.

 

 

Categories: Bez pieczenia

Leave a Reply



pięć × = 40