facebook

Zrobiłam w końcu to ciasto! Od dłuższego czasu (od szkoły podstawowej)  miałam do niego uraz, bo raz po nim wymiotowałam i mnie po prostu odrzuciło. Ale ostatnio nabrałam ochoty na nie – widocznie minął ten czas :) Fale Dunaju z jabłkami to dość stare i popularne kiedyś ciasto.

fale_dunaju_gotowe1

Ciasto: kostka masła  /  6 jaj  /  2 szklanki mąki  /  1 szklanka cukru   / cukier waniliowy  /  2 łyżki kakao  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  ok. 3 jabłka   Krem: 1 masło  /  400 ml mleka  /  1/2 szklanki cukru  /  2 łyżki mąki ziemniaczanej  /  2 łyżki mąki pszennej  /  cukier waniliowy
Polewa: 1/2 kostki masło  /  szklanka cukru pudru  /  2 łyżki kakao  / 2 łyżki wody

Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olejek rumowy, resztę składników i na koniec pianę z białek. Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao. Utrzeć. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć jabłka. Piec około 45 minut w temperaturze 180-190 stopni C.
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.
Polewa: do garnka wsypać cukier puder, kakao, dodać 2 łyżki wody i margarynę. Zagotować, wystudzić.
Przekładanie ciasta: ciasto – krem – polewa.

fale_dunaju_gotowe2

 

Źródło

 

Categories: Ciasta

Leave a Reply



+ 5 = trzynaście