facebook

Bułeczki te zrobiłam niedawno na nasz wyjazd do Holandii. Czekała nas długa droga, więc były idealne. Część jeszcze rodzina zjadła ze smakiem nie wierząc, że są domowej (mojej) roobty :) Zatem polecam baardzo! Idealne na piknik, wyjazd czy jako przekąska dla gości lub po prostu na kolację.

 

buleczki_z_szynka_i_szpinakiem_gotowe1

ciasto:  250 ml ciepłego mleka  /  30 g świeżych drożdży  /  3 szklanki mąki tortowej  /  1 jajko  /  2 łyżki miękkiego masła  1 łyżeczka cukru  /  1 łyżeczka soli
farsz:  1,5 łyżki masła  /  150 g szynki w plasterkach  /  3 ząbki czosnku  /  2 garści świeżego szpinaku  /  6 pomidorów suszonych  /  ser mozzarella ( 200 g )

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko, następnie miękkie masło i mleko z drożdżami. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, w razie potrzeby można podsypać mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć, aż szynka się lekko zarumieni. Dodać pokrojony drobno czosnek i smażyć razem ok. 1 minuty. Można też po prostu dać niesmażone kawałki szynki.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozłożyć liście szpinaku i posypać połową startej mozzarelli. Przy jednej krawędzi ułożyć połowę czosnkowej szynki i pokrojonych suszonych pomidorów.Ciasto ściśle zwinąć w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Pokroić na kawałki 3  centymetrowe. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować olejem. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C przez 20-25 minut.

Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.

buleczki_z_szynka_i_szpinakiem_gotowe2

Źródło: Zjem to

One Response so far.

  1. Jadwiga pisze:

    Super wyglądają i z pewnością tak samo smakują

Leave a Reply



jeden + = 5