facebook

Typowy wiosenno-letni omlet z dodatkiem zieleniny dziko rosnącej czyli pokrzywy. Tak samo można z tego zrobić zwykłą jajecznicę.

 

omlet_zakonnika_gotowe1

ok. 15 liści młodych pokrzyw  /  cebula  /  po łyżce posiekanego koperku, szczypiorku, bazylii, oregano  /  4 jajka  /  2 łyżki śmietany  /  2 łyżki oliwy  /  sól

Umyte liście pokrzywy sparzyć lekko, posiekać i zmieszać z pozostałą zieleniną. Na patelni udusić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę z oliwą, dodać zieleninę i chwilę smażyć mieszając. Jaja ubić ze śmietaną, posolić, wlać na patelnię, wymieszać i usmażyć jak omlet lub jak jajecznicę.

Categories: Śniadania / Kolacje

One Response so far.

  1. Dorota pisze:

    Omlet z pokrzywą? Genialne!

Leave a Reply



3 − jeden =