facebook

Kolejna już zupa soczewicowa, tym razem jednak bez pomidorów.

zupa_z_soczewicy_gotowe1

1/2 szkl soczewicy (u mnie czerwona)  /  1-2 marchewki  /  1-2 pietruszki  /  2 łyżki ryżu (najlepiej naturalny, brązowy)  /  duża cebula  /  2 łyżki oliwy  / 2-3 ziarna ziela angielskiego  /  2-3 owoce jałowca  /  ząbek czosnku  /  majeranek

Soczewicę przepłukać i namoczyć godzinę. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać i udusić wszystko na oliwie w garnku. Zalać wodą, dodać namoczoną i osączoną soczewicę, ryż i przyprawy. Gotować ok 45 min (w razie potrzeby uzupełnić wodą gdyby była zbyt gęsta). Doprawić przeciściętym czosnkiem, sporo pieprzu i soli.

zupa_z_soczewicy_gotowe2

Źródło: Co wiosną, co jesienią?

Categories: Zupy

Leave a Reply



jeden × 5 =