facebook

Wielka księga soków to ogromne kompedium wiedzy na temat zdrowia, wszelakich roślin jadalnych i multum przepisów na domowe soki. Książka jest ogromna – gruba i ciężka. To znaczy, że jest co czytać…  A jest co!

 

IMG_9373

Początek książki to Wprowadzenie, czyli korzyści płynące z picia soków/przecierów oraz opis urządzeń do wyciskania soków i do przygotowania przecierów.

Kolejny rozdział to Zdrowie poszczególnych układów organizmu. Opisany jest tu każdy układ w kontekście; zdrowy układ i zaburzenia tegoż układu.

Następny rozdział to Zagadnienia zdrowotne.

IMG_9377

Jest tu opis wielu chorób czy stanów (ciąża), pod każdą chorobą opis co robić (co jeść a co nie) oraz napoje korzystne przy tej chorobie. Rozdział ten zajmuje aż 88 stron!

IMG_9379

IMG_9380

IMG_9382

Kolejnym rozdziałem są Zdrowe produkty spożywcze, w tym; owoce, warzywa, zioła i inne składniki. Opis wygląda następująco: nazwa rośliny, np. acai, niżej jego łacińska nazwa, króciutki opis rośliny, działanie, zastowowanie, zakup i przechowywanie, do robienia soków, do robienia przecierów oraz przepisy z wykorzystaniem acai wraz z numerami stron na których je można znaleźć. A! i jeszcze zdjęcie czarno-białe przy każdej roślince!

IMG_9384

IMG_9385

W ten sposób opisane są warzywa, owoce, zioła a na końcu są jeszcze inne składniki takie jak; melasa, karob, ocet jabłkowy, siemię lniane, algi, konopie, miód, orzechy, lecytyna, kiełki itd. Bardzo ciekawe to wszystko i bogato opisane.

Następny rozdział do Przepisy. A w nim takie podrozdziały; soki owocowe i warzywne, soki dla zdrowia i ciała (np. siła mięśni, pogromcy stresu, napoje oczyszczające, odżywki dla nerwów), koktajle gęste i tradycyjne, mrożobe przysmaki (np. frappe, lody, lizaki lodowe).  Przepisy mają bardzo fajne, a czasem zabawne tytuły.

IMG_9387

Książkę polecam miłośnikom zdrowia i zdrowego odżywiania. Dla osób, które zwracają uwagę na to co jedzą. A i dla tych, którzy chcieliby zmienić coś w swoim odżywianiu na lepsze a brakuje im pomysłu lub silnej woli – soki są w takim przypadku bardzo dobre. Szklanka świeżego soku na śniadanie jest zastrzykiem energii, witamin i minerałów, za które organizm będzie wdzieczny. Ja nie mam sokowirówki czy wyciskarki do soków, więc robię koktajle owocowo-warzywne już blisko rok i codziennie pijemy taki na śniadanie – polecam :)

Za możliwość zrecenzowania książki dziękuję Wydawnictwu Laurum.

Categories: Recenzje książek

Leave a Reply



dziewięć × = 36