facebook

Chociaż w pełni sezon truskawek – u mnie niedawno gościła na stole ta oto szarlotka. Każdy kto lubi ciasto z jabłkami zakocha się w niej.

szarlotka_po_ameryk_gotowe1

ciasto:  2 i 1/3 szklanki (350 g) mąki pszennej  /  1 kostka zimnego masła  /  2 łyżki cukru pudru  /  2-3 łyżki zimnej wody  /  sól

farsz:  800 g twardych jabłek, np. szara reneta   /  1 szklanka (125 g) cukru pudru   /  1 łyżeczka mielonego cynamonu   /  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej   /  2 i 1/2 łyżki mąki pszennej  /  sok z 1 cytryny   /  1/4 kostki (50 g) masła

dodatkowo: 1 jajko do posmarowania  /   1 łyżka cukru do posypania   /  1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy  mąka do oprószenia formy

Posiekaj nożem masło z mąką, cukrem pudrem i szczyptą soli (możesz też użyć malaksera). Dodaj 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli się kruszy, dodaj więcej wody, jeśli jest za luźne – podsyp mąką. Ciasto podziel na pół, uformuj dwie kule, lekko je spłaszcz, osobno zawiń w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Formę o średnicy ok. 23 cm lekko natłuść i oprósz mąką.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w plasterki i przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, cukier, cynamon, gałkę, mąkę i całość wymieszaj.
Oba kawałki ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie). Pierwszy na okrąg o średnicy większej o mniej więcej 8 cm niż forma i pierwszy przełóż do formy. Dokładnie wyłóż ją ciastem, lekko dociśnij, pozostaw 2 cm ciasta wystające poza brzegi.
Ciasto wyłóż farszem, wyrównaj i na wierzch ułóż kawałki masła. Brzegi ciasta zmocz pędzelkiem i na szarlotkę nałóż drugą część rozwałkowanego ciasta. Zlep razem wystające brzegi ciasta i ?zamknij? farsz w środku. Nożem natnij wierzch w czterech miejscach i zrób krzyżyk na środku, aby podczas pieczenia para miała ujście. Wierzch szarlotki zwilż wodą (lub roztrzepanym jajkiem) i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 50-60 minut, aż wierzch ciasta się lekko zrumieni. Po wyjęciu odstaw na 10 minut, podawaj na ciepło np. z lodami waniliowymi.

szarlotka_po_ameryk_gotowe2

szarlotka_po_ameryk_gotowe3

Źródło: Palce Lizać 36/2012

Categories: Ciasta

Leave a Reply



9 × = pięćdziesiąt cztery