facebook

Gozleme to popularne w Turcji płaskie chlebki, a może raczej placki z nadzieniem smażone na patelni i podawane na ciepło. Tradycyjne są z nadzieniem z fety i szpinaku, tak też zrobiłam, bo szpinak mi pięknie rośnie na tarasie. Ale można też zrobić inne dowolne nadzienie. Polecam – danie bardzo fajne, w miarę szybkie, bo na patelni dość szybko się piecze. Polecam jako bezmięsny obiad czy kolacja. Fajnie też wziąć do pracy takie gozleme.

gozleme_gotowe1

ciasto: 10 g świeżych drożdży  /  2 łyżki cukru  /  160 ml letniego mleka  /  ok. 120 ml letniej wody  /  400 g mąki  szczypta soli  /  2 łyżki oliwy    farsz: duża cebula  2 ząbki czosnku  /  łyżeczka pikantnej papryki  /  łyżeczka pieprzu kajeńskiego   /  100 g liści szpinaku  /  200 g sera feta  /  100 g sera ricotta (pominęłam)  /  ew. 2 łyżki posiekanej mięty

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z 2-3 łyżkami mąki i zalać letnim mlekiem, odczekać ok. 15 min, aby drożdże zaczęły pracować. Na stolnicę, czy do robota wysypać mąkę wymieszaną z solą, na środku zrobić wgłębienie, wlać rozczyn, oliwę i stopniowo wlewać letnią wodę. Zagnieść ciasto i odłożyć do wyrośnięcia pod przykryciem.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić. Dodać rozgnieciony czosnek, doprawić, wrzucić szpinak, smażyć, aż listki stracą jędrność. Zdjąć patelnię z kuchenki, dodać miętę, fetę i ricottę, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20×34 cm, mniej więcej grubości 3 mm. Na połowie każdego prostokąta rozłożyć nadzienie szpinakowe, zachowując centymetrową odległość od brzegu ciasta. Następnie przykryć drugą połową ciasta i zlepić brzegi.

Dużą patelnie mocno rozgrzać, posmarować niewielką ilością oliwy, kłaść po jednym placku i smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony na rumiano. Usmażone gozleme przełożyć na talerz, odczekać kilka minut i przekroić. Od razu podawać.  Z sosem czosnkowym lub sokiem z cytryny.

Źródło: Zdrowe i domowe

2 Responses so far.

  1. Anna K-G pisze:

    Dziś zrobiłam, pychotka;) tylko dodałam jeszcze smażonego w curry kurczaka to pod męża;)przepis zachowuję bo z pewnością nie raz zrobię;)

  2. Bogusia pisze:

    To danie to moje odkrycie, można dać różne nadzienie i śniadanie albo przekąska gotowa :)

Leave a Reply



7 − trzy =