facebook

Proste smaczne ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym i bitą śmietaną. Polecam na letnie upalne dni.

ciasto_truskaWKOWE_gotowe1

biszkopt:  4 jaja  4 łyżki mąki tortowej  /  4 łyżki cukru  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia
mus truskawkowy80 dag truskawek  /  1 galaretka truskawkowa  /  2 łyżki  żelatyny  /  1 łyżka cukru pudru
masa śmietanowa500 ml śmietany kremówki 30%  /  3 kopiaste łyżki cukru pudru  /  1 łyżka cukru waniliowego  /  1 łyżeczka soku z cytryny  /  1,5 łyżki (płaskie) żelatyny  + 1/3 szklanki wrzątku

Oddzielić białka od żółtek . Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i żółtka ciągle miksując. Do masy żółtkowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i gotowe ciasto wlać do blachy /23×28/ wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20 minut w temperaturze 180 stopni.
Truskawki zmiksować i zagotować w rondelku z cukrem, wyłączyć gaz. Dodać sypką galaretkę truskawkową i energicznie mieszać, masę schłodzić do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (np. w 1/4 szklanki), lekko schłodzić, dodać do niej trochę musu, zamieszać i wlać do pozostałych truskawek, mieszając całość jeszcze przez chwilę. Gdy mus zacznie tężeć (włożyłam na 30 minut do lodówki), wyłożyć go na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, schłodzić do temperatury pokojowej.

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na pół sztywno, pod koniec dodać oba cukry, sok z cytryny. Do schłodzonej żelatyny dodałć dwie łyżki masy śmietanowej, następnie szybko wlać całość do śmietanki i zmiksować na najwyższych obrotach. Poczekać około 15 minut i kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na masę truskawkową i wygładzić wierzch. Wstawić do lodówki.

 

ciasto_truskaWKOWE_gotowe2
Źródło: Z cukrem pudrem
Categories: Ciasta

3 Responses so far.

  1. iza pisze:

    fajnie wygląda to ciasto

  2. Wiewióra pisze:

    ale śliczne kwadraty! bardzo mnie zachęciły :)

Leave a Reply



− dwa = 0