facebook

Bez zupy trudno wyobrazić sobie tradycyjny obiad. Możemy jeść je bez żadnego poczucia winy, pod warunkiem, że nie będą zbyt tłuste… Ta jest jedną z moich ulubionych.

 

zupa_ziemniaczano_porowa_z_parmezanem_gotowe1

40 dag ziemniaków  25 dag porów  cebula  10 dag wędzonego boczku  600 ml bulionu mięsnego  50 ml śmietany  3 łyżki startego parmezanu  tymianek  sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować na małym ogniu 10-15 min. Pory obrać, pokroić w cienkie plasterki i gotować w osolonym wrzątku 10 min, pilnować żeby się nie rozgotowały. Oba składniki osączyć.

Cebulę drobno posiekać, boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć razem na małym ogniu ok. 5 min. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pory i ziemniaki, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić. Porcje na talerzu posypać parmezanem i listkami tymianku.

4 porcje

czas 25 min

Categories: Zupy

One Response so far.

  1. Gusia pisze:

    Przepyszna zupa, szybka i niedroga :)

Leave a Reply



− pięć = 2