facebook

Arancini pochodzą z Sycylii. To smażone ryżowe kulki faszerowane mięsem, warzywami i serem. Dobry pomysł na obiad, jako danie do pracy czy na przyjęcie. Moje arancini powstało z braku pomysły na obiad. Tzn. zostało mi raz sos ze spaghetti i go zamroziłam. Było to na ok. 1 porcję, więc postanowiłam go wykorzystać i zrobić arancini, bo byłam bardzo ciekawa jak smakuje. Więc u mnie w farszu nie ma warzyw, groszku itp. tylko mielone z sosem pomidorowym i ser.

arancini_gotowe1

400 g ryżu arborio  200 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)  /  pół marchewki  /  pół cebuli  /  łodyga selera naciowego  szklanka przecieru pomidorowego  /  garść natki pietruszki  /  15 dag sera łatwo topiącego się (mozzarella lub żółty) pokrojonego w kosteczki  /  100 g groszku  /  4 jajka  /  garść utartego parmezanu  /  bułka tarta  mąka  /  białe wytrawne wino  /  masło do smażenia  oliwa do smażenia  /  sól, pieprz

Selera, marchewkę i cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Podsmaż warzywa z mięsem. Dolej wino i odparuj. Dodaj groszek i smaż jeszcze chwilę. Następnie dodaj przecier pomidorowy, obficie posyp posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj na małym ogniu przez pół godziny. W osolonej wodzie ugotuj ryż.  Gotowy ryż przełóż do miski, dodaj  jedno roztrzepane widelcem jajko i garść parmezanu. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Na dłoń nałóż łyżkę ryżu i spłaszcz go w ten sposób, aby powstało zagłębienie. Nałóż tam łyżeczkę ragu i kilka kostek sera. Następnie nakryj drugą warstwą ryżu i uformuj w dłoniach w kulkę (całość powinna mieć kształt niewielkiej pomarańczy). Obtocz w mące, następnie w roztrzepanych, posolonych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Kiedy wszystkie arancini są już uformowane, smaż je na głębokim tłuszczu w oliwie, aż będą złociste. Wyjmij i przełóż na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepsze są lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Źródło: Palce lizać 7/2012

Leave a Reply



osiem − = 6