facebook

Po ostatnich wegetariańskich burgerach nabraliśmy smaka na kolejne. W tamtym roku robiłam z kalafiora (pyszne!) i bobu. W tym roku jako pierwsze są kotleciki z ciecierzycy w bułce (kupnej, już mi się nie chciało piec), z dodatkiem warzywek rosnących mi w skrzynkach na tarasie – sałata, pomidor, szpinak, cebulka. Do tego majonez i musztarda. Wypas!

 

burgr_ciecierzyca_gotowe1

200 g ciecierzycy  /  1-2 cebule  /  2-3 ząbki czosnku  /  garść poszatkowanej pietruszki oraz koperku  /  1/2 łyżeczki pieprzu  ok. 1,5 łyżeczki soli  /  ½ łyżeczki ostrej papryki  /  1/2 łyżeczki słodkiej papryki  /  1/2 łyżeczki kuminu  /  sok z 1/2 cytryny  /  2 czubate łyżki dowolnej mąki  /  olej do smażenia  /  ew.kasza kukurydziana do obtoczenia

Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Odlać wodę i ugotować do miękkości.Następnie do robota wrzucić wszystkie składniki wraz z odcedzoną ciecierzycą i zblendować. Można to zrobić blenderem ręcznym lub melakserem. Masę przełożyć do miski i formować kulki, które trzeba lekko spłaszczyć. Smażyć na patelni na oleju z obu stron. Odsączyć na papierze. Podawać same lub w bułce z warzywami i sosem jw.

burgr_ciecierzyca_gotowe2

Categories: Jarskie, Przekąski

Leave a Reply



5 + = osiem