facebook

Ciasto Lodowiec, z tego co się zdążyłam zorientować, znany jest dość dużej liczbie osób. Większość wspomina je jako ciasto z dzieciństwa. Ja osobiście nie jestem pewna czy je znałam, coś mi świta jak je spróbowałam, ale nie przypominam go sobie. Ale! Tak mi bardzo posmakowało, że jest to moje ulubione ciasto na zimno! Ooo tak!

lodowiec_gotowe1

4 żółtka  /  3/4 szkl. cukru  /  250 ml mleka  /  pół op. budyniu śmietankowego (na 1/2 l mleka)  / 2  galaretki  truskawkowe  /  2 łyzki kakao  /  kostka masła  1-2 op. okrągłych biszkoptów  /  owoce lata

Przygotować galeretki (razem) wg przepisu na opakowaniu i odstawić.

Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem, dodać do gotującego się mleka i gotować ciagle mieszając przez ok. minutę. Odstawić do przestudzenia. Do zimnej masy dodać partiami masło i zmiksować na puszystą masę. Podzielić krem na 2 części, do jednej dodać kakao. Małą formę wyłozyć warstwę biszkoptów moczonych w galeretce, na to warstwę jasnego kremu, dalej znów biszkopty moczone w galaretce i drugą ciemną warstwę kremu. Na wierzchu ułożyć owoce i wylać resztę tężejącej galaretki. Trzymać w lodówce.

 

 

lodowiec_gotowe2

 

Źródło

Leave a Reply



8 × = siedemdziesiąt dwa