facebook

Książka W piekarni Pięciu Przemian to nowość wydawnicza Wydawnictwa Vivante. Autorką książki jest Anna Czelej – specjalistka od gotowania według Pięciu Przemian oraz autorka bestsellerowych książek z tej serii.

IMG_9835

Książka zawiera ponad 60 przepisów na bezglutenowe chleby, bułki, tarty i przekąski, i 17 przepisów z glutenem. Wśród propozycji możemy znaleźć takie wypieki; bułeczki gryczane, paluszki czosnkowe, chleb ryżowy na zakwasie, bułeczki z kaszy jaglanej i pieczarek, bułeczki z fasolką

IMG_9839

Obecnie nastąpił powrót do wypieku chleba w domu. Zachwycamy się najstarszym na świecie ziarnem, czyli prosem, kaszą jaglaną (jedyna kasza zasadowa i bezglutenowa zarazem). Coraz więcej osób też nie toleruje glutenu. Bez względu na to, z jakiego powodu rezygnujemy z glutenu (celiakia, nietolerancja, moda czy po prostu zdrowe odżywianie), jednym z trudniejszych wyzwań jest zrezygnowanie z pieczywa i wypieków. Jednak nic straconego! Jest możliwość cieszyć się pieczywem bez zawartości glutenu. Bez obaw można robić pieczywo z; ryżu, kukurydzy, gryki, prosa, amarantusa, quinoi, kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, płatków ryżowych, skrobii kukurydzianej, ryżowej i z tapioki.

IMG_9842

Co nieco o Kuchni Pięciu Przemian: jest to kuchnia, która zachowuje harmonię i równowagę miedzy światem a ludzkim ciałem. W przyrodzie występuje 5 uzupełniających się pór roku i 5 sił (Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda). Siły te najlepiej funkcjonują gdy są we wzajemnej równowadze.
Tak samo w ludzkim ciele jest 5 najważniejszych narządów wewnętrznych odpowiadającym tym 5 siłom: wątroba, serce, żołądek, płuca i nerki.

Chodzi o to, żeby cały organizm dostał wszystko, czego potrzebuje. Dlatego w każdej potrawie powinny się znaleźć rzeczy z 5 żywiołów. W polskiej kuchni nie ma reguł dotyczących kolejności dodawania składników. Można wrzucić wszystko jak leci, zamieszać, ugotować i zjeść. I ta potrawa będzie pełna chaosu. Ale można to samo zrobić w taki sposób, żeby potrawa stanowiła harmonijną całość skomponowaną z tego, z czego organizm będzie czerpał siłę. Gotując wg Pięciu Przemian trzeba wiedzieć który składnik przynależy do którego żywiołu. Nie trzeba tego pamiętać – w Internecie są specjalne tabele z tym. Żywioły zawsze są w jednej kolejności dodawane do potraw. I jest to bardzo ważne. Bo każdy z nich w pewien sposób oddziałuje na pozostałe, a najmocniej na te, które są najbliżej. Ich kolejność jest nieprzypadkowa. Więcej o Kuchni Pięciu Przemian pisałam już w tamtym roku tutaj, gdy sama zagłębiałam ten temat i co nieco gotowałam wg tej kuchni.

 

IMG_9845

Polecam bardzo pieczenie chleba samemu w domu. Współczesna mechanizacja stosowana przy wyrobie i wypieku chleba oraz dodatki w postaci polepszaczy, wpływają negatywnie na jego smak i walory odżywcze. Również i metalowy piec gazowy różni się zasadniczo od dawnego pieca chlebowego i nie jest jednak możliwe by wyszedł z niego chleb pełen tego aromatu. Zazdroszczę tym co mają taki piec, bardzo mi się marzy taki…

Dokładniej książkę w środku możecie sobie obejrzeć tutaj.

KONKURS

Wraz z Wydawnictwem Illuminatio zorganizowałam dla Was Czytelnicy moi, konkurs. Do wygrania są 3 egzemplarze tej książki.

Zadanie jest proste, szczególnie dla tych, którzy oprócz zaglądania tutaj – robią coś z przepisów zamieszczonych tu.

- przygotuj jakieś danie (obojętne co) z przepisów zamieszczonych tu na blogu

- zrób zdjęcie dania z dołączoną karteczką „Gotuję/piekę ze smakujmy.pl” i dodaj je na mojej tablicy na Facebooku z opisem jaka to potrawa (jakość zdjecia kompletnie nie będzie brana pod uwagę)

- pod potrawą, z której robiłaś/-eś przepis pozostaw komentarz na blogu (nie musi być pozytywny jeśli coś było nie tak, po prostu napisz opinię)

- miło będzie jeśli polubicie Fanpage Wydawnictwa Vivante i/lub Illuminatio

I miesjce zamuje osoba, która prześle najwięcej prawidłowych zgłoszeń, II – ta osoba, która będzie jako druga pod wzgledem zgłoszeń i kolejno III miejsce – trzecia osoba. Nie zrażajcie się tym, że nie macie szans, bo nie spodziewam się takiej ilości zgłoszeń :) Mam nadzieję, że chociaż z 5 osób będzie brało udział :)

Konkurs trwa do 15 lipca, myślę, że 2 tyg Wam wystarczy. W ciągu 3 dni ogłoszę wyniki, a nagrody roześle sponsor :)

POWODZENIA

Leave a Reply



5 + siedem =