facebook

Pyszne drożdżowe bułeczki nadziewane budyniem. Towarzyszyły nam w maju w drodze do Holandii, taki słodki prowiancik… Polecam bardzo.

slimaczki_z_budyniem_gotowe1

50 dag mąki  /  4 dag drożdży  /  5 dag cukru  /  10 dag masła  /  2 jajka  /  1 zółtko  /  ok. 1 szkl mleka  /  1 cukier waniliowy  /  szczypta soli  Ponadto: 2 budynie  /  0,70 l mleka  /  1jajko do posmarowania drożdżówek (zapomniałam)

Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w 1 szkl letniego mleka z dodatkiem łyżki cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Masło stopić i ostudzić. Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopione masło, jajka, żółtko, resztę cukru. Wymieszać składniki i wyrobić, gdyby było za twarde dolać ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Budynie ugotować, schłodzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować budyniem i zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry szerokości ok. 2 cm. Plastry wyłożyć na blasze i posmarować jajkiem. Piec na złoty kolor., ok. 20 min.

slimaczki_z_budyniem_gotowe2

One Response so far.

  1. Wiola pisze:

    lepsze niż nie jedna drożdżówka ;)

Leave a Reply



+ trzy = 9