facebook

Namodziłam trochę z tym ciastem. Miałam w domu ogromną ilość czereśni i trzeba było m.in. upiec jakieś ciasto z nimi. Padło na sernik, a wyszedł pyszny sernik na kokosowym spodzie. Owoce możecie różne użyć, ale niech to będą owoce lata, czerwone, soczyste. Pychota!

 

kokosowy_sernik_z_owocami_gotowe1

ciasto: 120g mąki pszennej  /  50g wiórków kokosowych  /  30g cukru pudru  /  70g masła  /  1 łyżka zimnej wody  szczypta soli   warstwa kokosowa: 50g wiórków kokosowych  /  20g cukru pudru  /  1 łyżeczka mąki pszennej  /  2 białka  /  szczypta soli
masa serowa: 600g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego  /  150g śmietany 18%  /  100g cukru   /  2 jajka  1 białko  /  2 łyżki mąki pszennej  /  1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
ok. 300g owoców

kokosowy_sernik_z_owocami_gotowe2

Mąkę i cukier przesiać, dodać sól, wiórki kokosowe oraz zimne masło, składniki posiekać, dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto schłodzić 30 minut w lodówce. Formę  wysmarować masłem, ciastem wylepić dno i boki formy, nakłuć widelcem. Ciasto ponownie krótko schłodzić w lodówce. Piec przez 10 minut w 190-200 stopniach. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175 stopni. Masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i piec przez 20- minut.

Składniki na masę serową należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową. Do miski przełożyć twaróg, śmietanę, jajka i białko, cukier, ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę, składniki krótko zmiksować (30-60 sekund). Na podpieczony spód z ciasta kruchego wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masie serowej w lekkich odstępach od siebie ułożyć owoce lub ich połówki (przecięciem do spodu). Sernik wstawić do piekarnika, piec 60-75 minut do ścięcia się masy, zwłaszcza na środku  (powierzchnia powinna być sprężysta, a przy lekkim dotknięciu wykałaczką odskakiwać).

kokosowy_sernik_z_owocami_gotowe3

Categories: Ciasta

Leave a Reply



× 8 = czterdzieści osiem