facebook

Naan to płaski chleb drożdżowy z białej mąki pochodzenia środkowoazjatyckiego. Służy jako dodatek do dań. U mnie służył jako dodatek do warzywnego curry (tu i tu przepis).

  indyjskie_chlebki_gotowe1

Składniki na ilość widoczną na zdjęciu

75 ml letniego mleka  2 łyżeczki cukru  /  1 łyżeczka drożdży instant  /   25 dag mąki  /  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  75 ml jogurtu naturalnego  /  1 łyżka oleju  /  jajko  /  sól

Letnie mleko mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Mąkę z proszkiem przesiewamy do dużej miski, dodać pozostały cukier, zaczyn drożdżowy, jogurt roztrzepany z olejem i jajkiem, ok. 1/4 łyżeczki soli, wyrobić ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto zagnieść ponownie, podzielić na mniejsze porcje (wielkości jajka) i każdą rozwałkować na placek o owalnym kształcie (jakby było zbyt lepkie dosypać troszkę mąki). Smażyć na rozgrzanej suchej patelni, aż miejscami zacznie się przypalać, po czym odwracamy i dopiekamy z drugiej strony.

indyjskie_chlebki_gotowe2

One Response so far.

  1. Mango pisze:

    Przepis nie wygląda na wymagający, nie ma tu produktów ciężko dostępnych w sklepach, a więc w weekend chyba wypróbuje na kolację.

Leave a Reply



sześć − = 3