facebook

Pyszna zupa fasolowa z makaronem. Lubimy takie, oj lubimy…

  zupa_fasolowa_z_makaronem_gotowe1

1 szkl białej fasoli  / 3 ząbki czosnku   /  1 marchewka  1 cebula  /  kawałek selera  /  4 łyżki oliwy  /  1 słoiczek przecieru pomidorowego  /  bulion warzywny lub woda  /  10 dag makaronu  /  sól, pieprz

Fasolę namoczyć min. 6 godz. Odsączyć i ugotować w świeżej wodzie na małym ogniu z ząbkiem czosnku. Pod koniec gotowania dodać sporą szczyptę soli.

Pozostały czosnek, marchewkę, cebulę i seler drobno pokroić lub zetrzeć i dusić ok. 10 min na oliwie (najlepiej już w garnku, w którym będzie zupa). Dodać przecier pomidorowy i pół szklanki bulionu lub wody. Następnie dodać fasolę razem z wodą, w której się gotowała, oraz makaron i całość gotować aż warzywa i makaron staną się zupełnie miękkie. W razie potrzeby dolać wodę. Doprawić solą i pieprzem.

Z zupy też można przygotować krem; po dodaniu fasoli, gotujemy zupę ok. 15 min, aż warzywa zmiękną, zmiksować/zblendować, dodać makaron i gotować, aż makaron będzie miękki.

zupa_fasolowa_z_makaronem_gotowe2

Źródło: Książka Smakując Toskanię

Categories: Kuchnia włoska, Zupy

Leave a Reply



cztery × = 24