facebook

Bardzo dobre ciasto z jagodami/borówkami. Wilgotne, z masą serową na wierzchu. Idealne na trwający sezon, ale można i z mrożonych owoców zrobić.

ciasto_z_borówkami_gotowe1

1 masło  /  3/4 szkl cukru  3 jajka  /  ok. 3 łyżki śmietany  /  1 1/3 szkl mąki  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  1/3 szkl suszonej żurawiny  /  1 1/4 szkl jagód/borówek   glazura: 25 dag kremowego serka  /  1/2 szkl cukru pudru

Do miski dać miękkie masło, cukier i śmietanę, miksować, aż powstanie masa. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jagody i żurawinę. Przelać ciasto (gdyby było zbyt gęste dodać łyżkę śmietany) do natłuszczonej formy 20 x 26 i piec w temp. 180 st. 25-30 min, aż nabierze złotego koloru. Ostudzić.

Serek utrzeć z cukrem, rozprowadzić go na cieście.

ciasto_z_borówkami_gotowe2

ciasto_z_borówkami_gotowe3

Źródło: Przepisy na cały rok

Categories: Ciasta

Leave a Reply



jeden + = 4