facebook

Lubię curry. Bo curry to nie tylko mieszanka przypraw, ale też popularne w Indiach danie. Latem robię oczywiście ze świeżych pomidorów, ale zimną robię z  krojonych pomidorów z kartonika. Mleczko kokosowe można zrobić samemu (tutaj przepis), lub użyć jogurtu naturalnego

 

curry_pomidorowe_z_indyk_gotowe1

Składniki dla 3-4 osób:

40 dag filetu z indyka  20 dag ryżu  /  ok. 220 ml mleka kokosowego  /  1 kg pomidorów  /  1/2 papryczki chili  /  1 cebula  /  1 ząbek czosnku  /  szczypta imbiru  /  1 łyżeczka słodkiej papryki  /  1 łyżeczka ostrej papryki  /  1 łyżeczka curry  /  1/2 łyżeczki kurkumy  /  sól, pieprz

Indyka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z wszystkimi przyprawami i wstawić na chwilę do lodówki.

W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz (użyłam oleju kokosowego), przesmażyć posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, dodać posiekane chili i indyka . Smażyć przez chwilę, po czym dodać pokrojone w kostkę (ok.1×1 cm) pomidory. Po 10 min dodać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem.

Źródło: Pyszne 25 Nowa porcja przepisów

Leave a Reply



7 − trzy =