facebook

Sezon wiśniowy w pełni, polecam więc pyszne ciasto z wiśniami w roli głównej. Ciasto składa się z kruszonki na spodzie i na wierzchu, a w środku są wiśnie w śmietanowo-budyniowej „masie”. Bardzo, bardzo dobre!

 

ciasto_wisniowe_z_kruszonka_gotowe1

Ciasto: 300 g mąki (użyłam pół na pół z pełnoziarnistą)  /  200 g  masła  /  120 g cukru  środek: 20 dag gęstej śmietany  /  1 op. budyniu waniliowego (na 0,5 l mleka)  80 dag wiśni  /  1 łyżka cukru

Ze składników na ciasto zrobić kruszonkę. Połowę wyłożyć na tortownicę o śr. ok. 23 cm (lub mniej), lekko ubić. Wstawić na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Śmietanę wymieszać z cukrem i budyniem. Dodać wiśnie, delikatnie wymieszać i wyłożyć na lekko podpieczony spód ciasta. Przykryć pozostałą kruszonką i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Kroić po całkowitym przestygnięciu.

Ciasto można zrobić też z zamrożonych wiśni, trzeba je tylko wcześniej rozmrozić i odsączyć.

Categories: Ciasta

Leave a Reply



9 − = trzy