facebook

Jarski obiad, czyli cukinia nadziewana ryżem z pieczarkami. Bardzo dobry, trochę nam tego wyszło i jedliśmy 2 dni.

cukinia_faszerowana_ryzem_i_pieczr_gotowe1

2-3 młode cukinie (takie małe zgrabne i w miarę proste)  /  35 dag pieczarek  /  20 dag ryżu (u mnie brązowy)  /  1 cebula  15-20 dag sera żółtego  /  natka pietruszki  /  sól, pieprz

Ryż ugotować na sypko. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na tłuszczu i dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Dusić, aż płyn odparuje. Wymieszać z ryżem, dodać posiekaną natkę i doprawić do smaku.      Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć łyżką miąższ. W zagłębienia nałożyć przygotowany farsz. Piec ok. 20-25 min w temp. 180 st. C (aż cukinia będzie miękka). Pod koniec pieczenia wierzch przykryć żółtym serem (plastrami lub startym) i momencik zapiec, aż ser się roztopi.

cukinia_faszerowana_ryzem_i_pieczr_gotowe2

Źródło: Wielka księga specjałów siostry Amastazji

Leave a Reply



3 + = pięć