facebook

Pyszne, orzeźwiające babeczki z sezonowymi owocami i kremem cytrynowym. Krem cytrynowy to lemon curd – mój pierwszy!

babeczki_owoco_z_kremem_cytrynowym

kruche ciasto: 110 g mąki (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)  /  90 g masła  /  85 g cukru  /  2 żółtka 

krem cytrynowy (lemon curd): 3 jajka  sok wyciśnięty z 2 cytryn  /  90 g masła  /  skórka otarta z 1 cytryny

dodatkowo: owoce sezonowe

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min. 1 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wycinać krążki i wylepiać foremki do babeczek. Włożyć na 10 min do lodówki. Następnie upiec je w piekarniku w temp. 180 st. C przez 12-15 min. Wystudzić i wyjąć z foremek.

Jajka z cukrem ubijamy w misce na parze. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy sok z 2 cytryn i masło pokrojone na kawałki.  Całość energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki lub rózgi, aż krem zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu (u mnie trwa to ok. 10- 15 min.). Wystudzić i wstawić do lodówki, tam krem jeszcze zgęstnieje. Gotowy krem można przechowywać w słoiczku w lodówce 7-10 dni.

Babeczki napełnić schłodzonym kremem, wierzch udekorować owocami, najlepiej jagodowymi typu; truskawka, malina, jagoda, borówka.

babeczki_owoco_z_kremem_cytrynowym.gotowe3

Źródło: Książka Cukiernia Lidla

Leave a Reply



× 1 = siedem