facebook

Chłodnik to obowiązkowe danie przy takich upałach. Przepis jest bardzo prosty, chłodnik szybko się robi, ochładza. Polecam również chłodnik litewski z botwinki.

 chlodnik_gotowe1

 

1 l kefiru  ok. 15 dag rzodkiewki  /  25 dag ogórków  /  3-4 jajka  /  pęczek koperku  /  sól,  pieprz

Obrane ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja wrzuciłam wszystko do malaksera), posolić i po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jajka ugotować na twardo. Koperek drobno posiekać. Do kefiru dodać ogórki, rzodkiewkę i koperek. Wymieszać i schłodzić. Przed podaniem doprawić do smaku. Podawać z ćwiartkami jajek.

 chlodnik_gotowe2

Categories: Zupy

Leave a Reply



+ siedem = 8