facebook

Ciasto coś na kształt Rafaello, miałam nawet dylemat czy tak go nie nazwać, ale rafaello ma chyba masę z mleka w proszku, a moje nie ma takiej… Ale jest bardzo kokosowe i malinowe :-)

ciasto_kokosowo+_malinowe_gptowe1

Składniki na formę ok. 21 x 25,5 lub na tortownicę o śr. ok 21 cm

Biszkopt: 7 jaj, w temp. pokojowej  /  1 szklanka (200 g) cukru  /  1 szklanka (144 g) mąki pszennej  /  1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej

Masa:  250 g śmietany kremówki  /  500 g serka mascarpone lub nat. homog.  /  40 g cukru pudru  /  100 g wiórków kokosowych + 4 łyżki  /  100 ml likieru kokosowego (np. Malibu)

Dodatkowo: ok. 1,5 szkl malin

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty aż białka będą gęste i błyszczące.
Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę. Masę podzielić na 3 części i upiec osobno 3 biszkopty.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno po czym porcjami dodawać serek, cukier puder, wiórki kokosowe (100 g) oraz 4-5 łyżek likieru (można mniej i więcej), cały czas miksując.

Resztę likieru wymieszać z 100 ml wody i 1/3 płynu nasączyć pierwszy biszkopt, po czym posmarować go 1/3 masy, wyłożyć połowę malin, lekko wcisnąć je w masę, przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć 1/3 płynu, posmarować 1/3 masy, wyłożyć resztę malin i przykryć ostatnim biszkoptem, znowu go nasączyć pozostałym płynem i posmarować wierzch masą. Samą górę pospać dodatkowym kokosem. Ciasto lekko obciążyć, żeby malinki wtopiły się w masę. Wstawić do lodówki i tam trzymać. Radzę zjeść go w ciągu 2 dni, bo potem malinki wińskiem czuć :p. Smacznego!

 

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. Wiola pisze:

    idelane połączenie, kokos i malinki :)

Leave a Reply



× siedem = 28