facebook

Myślę, że to ciasto można spokojnie zaliczyć do wypieków świątecznych.  No bo przecież makowiec zazwyczaj kojarzy nam się ze Świętami. Lubię makowce, nie tylko od święta :)

 

1/3 szklanki maku  3/4 szklanki mleka  /  20 dag miękkiego masła  /  łyżka skórki startej z pomarańczy  /  3/4 szklanki cukru  3 jajka  /  2 szklanki mąki tortowej  /  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 szkl. soku z pomarańczy  Polewa:  15 dag gorzkiej czekolady  /  1/2 szkl. śmietany 30 %

Mak mieszamy z mlekiem, odstawiamy. Osobno miksujemy masło, skórkę pomarańczową i cukier  na puszystą masę. Stale miksując, wbijamy po jednym jajku, a następne wsypujemy małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sok pomarańczowy i mleko z makiem, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr. 20 cm. Pieczemy 75 min. w temp 180 st. C.

Polewa: z pokruszonej czekolady i śmietany ucieramy na parze polewę, polewamy nią ostudzone ciasto.

 

Categories: Ciasta, Desery

2 Responses so far.

  1. kasia pisze:

    w jakiej temperaturze piec ciasto?

Leave a Reply



cztery − 2 =